Televisieprogramma Radar 3 november 2014

In de uitzending van televisieprogramma Radar van 3 november werd gesuggereerd dat vitaminepreparaten vaak overbodig zijn en dat er tussen de diverse merken geen kwaliteitsverschillen zouden zijn, maar louter prijsverschillen.

De Nederlandse voeding

De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen* laten zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Slechts 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit. Ook is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten. Precies hierom wordt aangeraden extra vitaminen/mineralen te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement.

*In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. Dit heet de Voedselconsumptiepeiling (VCP). Bron: www.rivm.nl

Kwaliteit voedingssupplementen

Voedingssupplementen verschillen onderling in kwaliteit, net als andere producten.

  • Fabrikanten kunnen produceren volgens de richtlijnen die gelden voor de voedingsindustrie of voldoen aan GMP normen (Good Manufacturing Practices: richtlijnen die gelden voor de farmaceutische industrie).
  • De kwaliteit en herkomst van grondstoffen verschilt; er zijn verschillende gradaties in zuiverheid en de bron kan synthetisch of natuurlijk zijn.
  • Verpakkingen en de invloed van de verpakking op het product kan sterk verschillen (glas of plastic)
  • Toevoegingen aan de actieve bestanddelen verschillen. Zo worden verschillende hulpstoffen gebruikt bij het maken van tabletten en worden soms stoffen toegevoegd om de werkzaamheid te verhogen, bijvoorbeeld bioflavono├»den en vruchtenextracten aan vitamine C preparaten.
  • De opneembaarheid en effectiviteit van verschillende vormen van vitaminen en mineralen kan enorm verschillen. Het natuurlijke vitamine E is bijvoorbeeld veel effectiever dan de synthetische variant. Mineraalverbindingen hebben eveneens verschillende eigenschappen. Calcium gebonden aan aminozuren wordt bijvoorbeeld veel beter opgenomen dan het veel gebruikte (goedkopere) calciumcarbonaat (krijt).

De diverse merken van voedingssupplementen verschillen verder door de service naar klanten, bereikbaarheid voor consumenten en de keuze voor het distributiekanaal: in speciaalzaken is de mogelijkheid om een goed advies te krijgen groter dan bij het grootwinkelkanaal.

Nieuws

NIEUW Comfort Zone

Ondersteunt de spijsvertering.

GOED; kwaliteitsgarantie voor visolie

Solgar voldoet aan internationale richtlijnen.

Manufacturer of the Year Award

Solgar in de prijzen.

NIEUW Solgar No. 7

Houdt gewrichten soepel.