De journalisten Pim Christiaans en Hanny Roskamp interviewden tientallen artsen en wetenschappers over de mogelijkheden die de anti-aging geneeskunde anno 2010 biedt. De belangrijkste boodschap: elke vrouw kan langer mooi en gezond blijven en op sommige punten zelfs jónger worden. Hoe u dat voor elkaar krijgt, vertellen de schrijvers met veel flair in hun boek De houdbare vrouw.
Christiaans en Roskamp laten zien hoe ‘de houdbaarheidsdatum’ kan worden opgerekt. Niet dankzij een enkele pil of een crème, maar door de levensstijl over de hele linie aan te passen.
U hoeft geen ‘gezondheidsfreak’ te worden om uw jeugdige gezondheid en looks te behouden. Wel is het zaak om op een groot aantal punten kleine aanpassingen te doen. In veertien ‘leefregels’ worden volgens de laatste stand van de wetenschap praktische adviezen gegeven over onder meer voeding, voedingssupplementen, lichaamsbeweging, stressbeheersing, nachtrust en de verzorging van de huid en het haar. Veel aandacht wordt besteed aan het in balans houden van de hormonen. Het boek sluit af met een puntige samenvatting van de belangrijkste adviezen en een handig trefwoordenregister voor wie iets wil terugzoeken.
Pim Christiaans was tot 2004 hoofdredacteur van mannenblad Men’s Health. Hij stopte hiermee om een boek over anti-aging voor mannen te schrijven: De houdbare man, waarvan onlangs de zesde druk verscheen. Het succes en veel verzoeken van lezeressen inspireerden hem tot het schrijven van De houdbare vrouw.
Hanny Roskamp schrijft als freelance journalist over gezondheid, psychologie en wetenschap voor diverse tijdschriften en publiceerde in 2009 het boek ‘Wie mooi wil zijn moet slim eten’.
Meer informatie: www.dehoudbarevrouw.nl
Feng-Shui is een uitgebreide leer. Meer informatie hierover vindt u op talrijke websites op het internet. Een vrij recent (2010) boek over het onderwerp, met o.a. tips over kamer ‘make-overs’ is het boek Feng Shui als levensstijl. De auteurs vertellen in het boek hoe u uw eigen energie en die van uw huis kunt transformeren om uw doelen te bereiken. Volgens de auteurs kunt u, wat ook de fase van uw leven is, met dit praktische boek vaststellen wat u wilt, uw eigen dynamische C’hi leren begrijpen en ontdekken hoe deze wordt beïnvloed door uw huis.
In april 2010 werd het boek ‘Leven met COPD’ uitgebracht. Prof. dr. Van Schayk en dr. Geertjan Wesseling van het Maastricht Universitair Medisch Centrum schreven het boek om antwoord te geven op de belangrijkste vragen: Wat is de oorzaak, wat gebeurt er nadat de diagnose is gesteld, wat betekent COPD voor de patiënt en de omgeving? Ook is er in het boek aandacht voor de impact die COPD kan hebben op psychisch en sociaal gebied.
Onno van Schayck is hoogleraar preventieve geneeskunde in de eerste lijn bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum en wetenschappelijk directeur van de Onderzoekschool CAPHRI. De afgelopen jaren had hij de leiding over tientallen onderzoeksprojecten op het gebied van astma en COPD. Geertjan Wesseling is longarts en waarnemend hoofd van de capaciteitsgroep Pulmonologie bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij heeft zich toegelegd op de aandachtsgebieden cystic fibrosis, astma en COPD.
Licht en schaduw bevat de levensverhalen van vijftien Nederlandse vrouwen van wie het grootse deel uit andere landen komt: Iran, Irak, Turkije, Marokko en Suriname. Het andere deel is in Nederland geboren, zowel uit allochtone als autochtone ouders.
De vrouwen troffen elkaar binnen een Masterclass Levensverhalen, geleid door Halleh Ghorashi en Christien Brinkgreve. Door hun persoonlijke aanpak wisten zij een grote vertrouwelijkheid te creëren die de deelnemers hielp openhartig over hun vaak veelbewogen levens te vertellen. Het resultaat is er dan ook naar: verhalen waar men stil van wordt. Sommige vrouwen hebben beproevingen doorstaan en een veerkracht moeten tonen waarvan wij ons hier in Nederland amper een voorstelling kunnen maken. Maar ondanks de vele verschillen in achtergrond en herkomst beleefden de deelnemers verrassend vaak momenten van herkenning, over alle culturele scheidslijnen heen.
Halleh Ghorashi, antropologe, is bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie en bekleedt op de VU de Máximaleerstoel. Christien Brinkgreve, sociologe en schrijfster, is verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Academia Vitae in Deventer. De keuze van levensverhalen als vorm van onderzoek is een rode draad in hun academische carrières.
Doe de test.
Vermoedt u dat u niet altijd voldoende voedingstoffen binnenkrijgt? Doe de checks.
Lees meer over voeding, gezondheid en supplementen.
Z-index nummers.