Soepele gewrichten

Vitaminen, kruiden en voedingssupplementen kunnen waardevol zijn in het behoud van soepele gewrichten. Solgar No. 7 is het vaakst geadviseerde Solgar product voor het behoud van soepele gewrichten. Deze favoriet combineert Ester-C® met een onderzocht en gepatenteerd boswellia extract, plus een geconcentreerde vorm van curcuma, gestandaardiseerd kraakbeen en de kruiden witte wilg en gember.

5 tips voor het behoud van soepele gewrichten

1. Blijf in beweging

"Use it or lose it" is zeker van toepassing op gewrichten. Stil zitten bij gewrichtsproblemen kan de situatie verergeren. Door regelmatig te bewegen, blijven gewrichten soepel en worden de spieren en pezen rondom de gewrichten versterkt. Vermijd overmatige belasting en kies daarom voor activiteiten zoals zwemmen, fietsen, yoga, dansen en wandelen. 

2. Geniet van het zonnetje

Tijdens een wandeling, in het zonnetje, wordt direct gezorgd voor de spieren rondom de gewrichten. Zonnestralen bevorderen namelijk de aanmaak van vitamine D, een vitamine die belangrijk is voor het behoud van de spierfunctie. Vitamine D wordt echter alleen voldoende aangemaakt als de zonkracht hoger is dan 3. Dit wordt alleen gehaald op heel zomerse dagen en eigenlijk nooit in de donkere tijd van het jaar, tussen september en mei. Daarom kunnen supplementen met vitamine D een nuttige aanvulling zijn. 

3. Blijf in vorm

Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht is niet alleen belastend voor het hart en de bloedvaten, maar heeft ook invloed op de gewrichten. Elke beweging zet extra druk op gewrichten, wat slijtage kan veroorzaken. Dit beperkt zich volgens onderzoek niet alleen tot draaggewrichten zoals knieën; overgewicht heeft invloed op alle gewrichten. 

4. Leef en eet gezond

Ons dieet en leefstijl hebben directe invloed op onze gewrichten. Roken, voeding rijk aan eiwitten en verkeerde vetten zoals gefrituurde gerechten kunnen negatieve effecten hebben. Ook is er van bepaalde medicatie bekend dat deze de gewrichten kunnen beïnvloeden. Positief voor de gewrichten zijn de meervoudig onverzadigde vetten, zoals in vis. Denk ook om groene (blad)groenten, deze zijn rijk aan calcium, magnesium en anti-oxidanten. Anti-oxidanten zoals sulforafaan in broccoli en spruiten, beschermen gezonde cellen en weefsels in het lichaam. 

5. Kies de juiste vitamine en kruiden 

Vitaminen, kruiden en voedingssupplementen kunnen waardevol zijn in het behoud van soepele gewrichten. Zo is bijvoorbeeld vitamine C goed voor de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten. Solgar adviseert vitamine C in de vorm van Ester-C®, omdat deze vorm beter wordt opgenomen en langer actief blijft. 
Traditioneel gebruikte kruiden voor het soepel houden van de gewrichten zijn de gomhars van de wierookboom Boswellia serrata boswellia en extracten van curcuma, geelwortel. 
Solgar No.7 is het vaakst geadviseerde Solgar product voor het behoud van soepele gewrichten. Deze favoriet combineert Ester-C® met een onderzocht en gepatenteerd boswellia extract, plus een geconcentreerde vorm van curcuma, gestandaardiseerd kraakbeen en de kruiden witte wilg en gember.