Houd de hersenen in vorm

Ouderdom komt met gebreken, maar we blijven natuurlijk het liefst lichamelijk én geestelijk zo goed mogelijk in conditie. Daar kunt u zelf invloed op uitoefenen.

Gezonder ouder worden 

Ouder worden we elk moment, daar is geen ontkomen aan. Dankzij verbeterde leef- en werkomstandigheden, moderne geneeskunde en toegenomen welvaart neemt de kans om heel oud te worden zelfs flink toe, zo blijkt uit het Trendscenario van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal mensen van 100 jaar en ouder zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen.

Om gezond ouder te worden is het belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk goed in conditie te blijven. Natuurlijk wordt hierbij geadviseerd om bewust om te gaan met stimulantia zoals nicotine en alcohol en om actief te blijven bewegen. Beweging is niet alleen fysiek belangrijk, ook de hersenen moeten soepel en in beweging blijven. Daarom is het van belang om de hersenen te blijven uitdagen. Door nieuwe dingen te doen ontstaan nieuwe verbindingen tussen de hersencellen. Blijf dus zo lang mogelijk lezen, films kijken, musea bezoeken, volg een taalcursus of onderneem andere activiteiten waardoor de hersenen geprikkeld worden. Ook puzzelen en spelletjes kunnen een leuke uitdaging vormen.

Ook zijn er online leuke apps beschikbaar die hierbij een handje kunnen helpen:

De app is gebaseerd op het televisieprogramma van omroep Max en bevat onder andere het bekende boodschappenspel en de letterwirwar. De app bevat spelletjes op verschillende niveaus in de categorieën geheugen, rekenen, taal en concentratie. Ook is het mogelijk om dagelijks mee te doen aan een 10-minutentest die het geheugen uitdaagt.

De app is ontwikkeld door de hersenstichting met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Omdat beweging en fitte hersenen nauw met elkaar in relatie staan, wordt geadviseerd om dagelijks een ommetje te maken. De app stimuleert op een leuke manier om te gaan wandelen. Een leuk extraatje is dat Erik Scherder na elke wandeling een interessant hersenfeitje deelt in de app.

Eet gezond, kies voor mediterraan

Gezonde voeding is essentieel. Het advies is om bewerkte voeding, geharde vetten en suikers te vermijden en meer groenten en fruit te eten. Het traditionele voedingspatroon in de landen rond de Middellandse Zee geldt als heel gezond; ook de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, erkent het zogeheten mediterrane dieet als een gezonde keuken. Het traditionele voedingspatroon van landen als Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje bestaat vooral uit verse groenten en fruit, peulvruchten, volkorenproducten, olijfolie, noten en zaden, kip en vis. Populair zijn bijvoorbeeld sardines. Deze behoren tot de ‘vette’ vissoorten en zijn net zoals makreel, haring en zalm rijk aan de omega-3 visvetzuren EPA en DHA.

Hersenen en suppletie

Bepaalde voedingsstoffen kunnen het brein ondersteunen. Denk hierbij aan vitamine B-12, wat bijdraagt aan geestelijke veerkracht, het kruid brahmi wat goed is voor de hersenen en de geheugenfunctie ondersteunt* en geelwortel, wat kan bijdragen aan een goede mentale balans*.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.